Deze 4 misvattingen over domotica kent iedereen

Deze 4 misvattingen over domotica kent iedereen

17 augustus 2016 Geen categorie 0

Wat nieuw is schrikt af. Of het nu een andere werkmethode of een nieuwe dorpsbakker is. Niemand breekt graag met vaste gewoontes. Met domotica is het niet anders. Net doordat het ongekende mogelijkheden biedt, staan sommigen er wat afwijzend tegenover. Met onwaarheden verdedigen zij hun houding.

1. ‘Moderne technologie is complex en niet gebruiksvriendelijk’

Alle toepassingen op het vlak van domotica hebben één ding gemeen: eenvoud. Het is immers de bedoeling dat ze jouw leven makkelijker maken. Via een app op je smartphone de verwarming laten aanspringen een uurtje voordat je thuiskomt, bijvoorbeeld. Handig, toch? Elke bedenker doet er dan ook alles aan om een toepassing af te leveren die gebruiksvriendelijk is. Iets wat complex is en niemand begrijpt, zal slecht verkopen. Niemand wint erbij.

2. ‘Domotica is onbetaalbaar voor de gewone mens’

Net als een auto of een computer heb je in domotica eindeloos veel mogelijkheden. Sommige toepassingen zijn kleinschalig en maken een klein aspect van het dagelijks leven makkelijker. Denk maar aan het vanop afstand openen van de poort voor je woning. Andere toepassingen zijn veel omvankrijker. Wil jij dat alle audio- en videotoepassingen in je huis met elkaar in verbinding staan, dan vraagt dat ingrijpendere technologie. Bij domotica kies je zelf hoever je gaat. Zowel qua mogelijkheden als qua kostprijs.

3. ‘Technologie is niet aan mij besteed’

Het is best mogelijk dat domotica weinig indruk maakt op jou. Weet tegelijk dat de kans groot is dat domotica al deel uitmaakt van je dagelijkse gewoontes. Of laat jij nooit bij afwezigheid tuin- of binnenverlichting aanspringen om mogelijke inbrekers af te schrikken? Staat je verwarming niet ingesteld om ’s ochtends vroeg aan te springen, zodat je kan douchen in een warme badkamer? Ook dat is domotica. En weet dat de mogelijkheden vandaag nog veel verder reiken.

4. ‘Onder domotica vallen uitsluitend overbodige snufjes’

Er waren tijden – en die zijn niet eens zo gek lang geleden – dat sommigen geloofden dat een gsm een overbodig snufje was. Intussen kijkt niemand er nog van op. Integendeel, we beseffen al te goed hoeveel makkelijker zo’n toestel je leven kan maken. Waarom die lijn niet doortrekken op het vlak van domotica? Is het ongewoon dat de digibox in je woning verbonden is met alle televisietoestellen? Dat je hetzelfde doet met je geluidsinstallatie, die gekoppeld is aan luidsprekers in verschillende kamers? Domotica biedt een oplossing voor tal van praktische problemen.