5 redenen waarom je elektriciteitswerken niet zelf uitvoert

5 redenen waarom je elektriciteitswerken niet zelf uitvoert

17 augustus 2016 Geen categorie 0

Wie een woning bouwt of renoveert, houdt met argusogen het kostenplaatje in de gaten. Waar mogelijk probeer je te besparen, bijvoorbeeld door bepaalde werken zelf uit te voeren. In heel wat gevallen is dat een uitstekende keuze. Al waagt een matige huis-, tuin- en keukenklusser zich beter niet aan elektriciteitswerken.

1. Wettelijke verplichte controles voor elektrische installaties

Huishoudelijke elektrische installaties worden aan strenge controles onderworpen. Die zijn wettelijk verplicht en vinden plaats zowel voor de indienststelling als periodiek. De controleur onderzoekt of de installatie in overeenstemming met de regels gebeurde. Daarbij wordt nagekeken of het eendraadschema en het situatieschema overeenstemmen met de werkelijke toestand. Ook de staat van de elektrische installatie en de overeenkomst van de beschermingsinrichtingen met de sectie van de geleiders zal hij nakijken. Voorts vinden talloze metingen plaats. Een amateur-elektricien wordt door elke controleur onverbiddelijk teruggefloten!

2. Van elektrocutie tot brandgevaar: veiligheid gaat boven alles

Elektriciteitswerken uitvoeren houdt risico’s in. Wie renoveert schakelt tijdens de werken zelden de elektriciteit in het hele huis uit. Je wil immers de koelkast of diepvriezer niet zonder stroom zetten. Vaak beperk je je dan tot de zone waarin je aan de slag bent, al is een vergissing gauw gebeurd. De gevolgen kunnen verregaand zijn. Denk maar aan elektrocutie. Weet ook dat een foutief geïnstalleerde elektriciteitsinstallatie de kans op kortsluiting of brand vergroot.

3. Het juiste werkmateriaal aankopen betekent een extra kost

Professioneel werk vraagt het juiste materiaal, en dat kost geld. Zo heb je niet uitsluitend materiaal nodig om kabels te leggen en stopcontacten te installeren. Er moeten bijvoorbeeld ook vooraf sleuven uitgekapt worden.
Wat heb je nodig:

  • Slijpschijf – stofafzuiging
  • Breekhamer
  • Kabelstripper
  • Schroevendraaiers
  • Diamantboormachine
  • Multimeter

4. Elektriciteitswerken groeien uit tot een karwei van lange adem

Datgene waarmee je niet of nauwelijks vertrouwd bent, vraagt meer tijd. Een ervaren elektricien werkt snel en efficiënt. Een doe-het-zelver moet meer zoeken en proberen. Nu en dan loopt het mis, waardoor de installatie van de elektrische voorzieningen doorgaans veel meer tijd vraagt dan gepland. En tijd is geld.

5. Het gevaar verkeerde materialen aan te kopen

Voor een niet-ervaren klusser is het moeilijk om in te schatten hoeveel hij qua materiaal nodig heeft. Hoeveel meters bekabeling vragen de elektriciteistvoorzieningen in je huis? Welke ruimtes vragen aangepaste stopcontacten? Ook hier kan de keuze voor verkeerde materialen leiden tot nodeloze kosten. Wanneer het misgaat omdat wettelijke verplichtingen niet gerespecteerd werden, kan dat aanleiding geven tot aanslepende verzekeringsgeschillen.